Megszorításokkal sarcolja az embereket és a vállalkozásokat a Gyurcsány vezette baloldal az önkormányzatokban

Megszorításokkal sarcolja az embereket és a vállalkozásokat a Gyurcsány vezette baloldal az önkormányzatokban

#Alapítvány

A szocialista-liberális kormányzat a 2010 előtti években súlyos lakossági megszorításokat vezetett be, Gyurcsány Ferenc az elhibázott gazdaságpolitikája árát a magyar családokkal, az idősekkel, valamint a bérből és fizetésből élőkkel fizettette meg. Annak ellenére, hogy 2019 óta a baloldal által vezetett fővárosi kerületekben és vidéki településeken hasonló megszorító politika figyelhető meg, Gyurcsány és szövetségesei napjainkban is a „gondoskodó társadalom” illetve a „szolidáris, igazságos Magyarország” szlogenjével kampányolva készülnek a 2022-es országgyűlési választásokra. A Századvég összegyűjtötte, hogy a balliberális erők az elmúlt másfél évben az általuk irányított településeken milyen megszorító intézkedéseket vezettek be, kiken spóroltak, illetve milyen célokra költötték a helyi adófizetők pénzét.


I. Milyen megszorításokat vezettek be a baloldali városvezetők és kiken spórolnak?

Megállapítható, hogy a balliberális önkormányzatok széles spektrumát alkalmazzák a megszorító intézkedéseknek. A skála az új adók bevezetésétől, a meglévő adóterhek növelésén keresztül az önkormányzati támogatások csökkentéséig, megvonásáig, illetve a helyi munkavállalók elbocsátásáig terjed. Fontos kihangsúlyozni, hogy

a baloldal a koronavírus-járvány által előidézett szorongatott gazdasági helyzetben is az emberekkel kívánja megfizettetni a válság árát,

szemben a polgári kormány adócsökkentésre épülő politikájával.

Különösen kedvelt eszköze a balliberális vezetőknek az építményadó és a telekadó mértékének megemelése, amely Vácon, Józsefvárosban, Ferencvárosban, Újbudán illetve Kispesten következett be, míg Erzsébetvárosban csak az építményadó összege növekedett. Ezen felül Gyöngyösön, Szombathelyen és Salgótarjánban az építményadót, Óbudán pedig e mellett a telekadót is megemelte volna a helyi baloldal, ám a 2020 decemberében meghirdetett kormányzati adóemelési tilalom miatt e törekvések meghiúsultak. Miután az építményadó a lakás és nem lakás céljáró szolgáló épületek, épületrészek, míg a telekadó a telek tulajdonosát terheli, e megszorítások a helyi vállalkozások és magánszemélyek széles körét érintik. Józsefvárosban Pikó András polgármester a magánszemély lakástulajdonosokra kivetett kommunális adót a törvény által lehetővé tett maximális összegre emelte, továbbá Egerben mintegy tíz százalékkal növekedett a városba látogató, és ott legalább egy vendégéjszakát töltő polgárokat sújtó idegenforgalmi adó. Salgótarjánban és Gyöngyösön ugyancsak megemelték volna az utóbbi – belföldi turistákat is érintő – adót, amire viszont a kormány közbelépése miatt nem került sor. Látható tehát, hogy több városban is – a járványhelyzet ellenére – a közterhek emelését tervezte a balliberális oldal, mely szándékoknak a kormányzat 2020 decemberében meghozott döntésével sikerült gátat szabni.

Több baloldali vezetésű településen is sor került az önkormányzati dolgozók elbocsátására (Tatabánya, Dunaújváros, Fővárosi Önkormányzat), a fizetésük csökkentésére (Vác, Siófok, Hódmezővásárhely), valamint egyéb juttatásaik megvonására (Miskolc, Józsefváros, Újbuda). Különösen aggasztó, hogy a balliberális döntéshozók előszeretettel spórolnak az óvodákon és bölcsődéken. Egyes településeken az óvónők fizetését illetve juttatásait csökkentették (Ózd, Józsefváros, Újbuda), míg Siófokon a közeljövőben óvodák fognak megszűnni. Pécsen a baloldali városvezetés szintén intézménybezárást szorgalmazott, miután 2020-ban 210 millió forintot vont el az óvodáktól és bölcsődéktől.

A települések működésében, illetve az ott élők életében jelentős szerepet játszó helyi közösségeket sem kerülik el a baloldali forrásmegvonások.

Tatabányán és Ózdon jelentősen csökkent a helyi civil szervezetek és sportegyesületek önkormányzati támogatása, Egerben a városi sporttámogatások összegét nullázták, míg Pécsen 2020-ban a fogyatékkal élő fiatalokat gondozó Kerek Világ Alapítvány támogatási összegét csökkentették a felére a balliberális városatyák.

Ezek mellett találhatunk példát a helyi színházak költségvetésének megvágására (Vác, Eger), a fiatal házasok részére biztosított lakáshoz jutási támogatás megszüntetésére (Újpest), az önkormányzati bérlakásokra vonatkozó lakbéremelésre (Miskolc), az éves parkolási díjak növelésére (Ferencváros), továbbá a rászoruló időseknek nyújtott pénzbeli juttatás elvonására (Dunaújváros). Szintén elgondolkodtató, hogy a Karácsony Gergely vezette Fővárosi Önkormányzat a vállalkozásokat terhelő „újraindítási adó” bevezetését tervezi, illetve arra buzdítja a budapesti cégeket, hogy – a kormányzat által a járványhelyzetre tekintettel bevezetett adókedvezményt figyelmen kívül hagyva – a teljes iparűzési adót fizessék be.

II. Mire költik a pénzt a baloldali önkormányzatok?

A balliberális városvezetők a lakossági sarcok bevezetése mellett jóval bőkezűbbek saját pozícióik biztosításában, illetve önmaguk és szövetségeseik jutalmazásában.

Az alpolgármesterek száma az előző ciklushoz képest növekedett Vácon, Pécsen, Hódmezővásárhelyen, Budaváron, Óbudán, Újpesten, Erzsébetvárosban, Újbudán, Pestszentlőrincen, Budapest II. kerületében, Terézvárosban, Angyalföldön és Zuglóban. Budapesten a főpolgármester helyetteseinek száma az előző ciklushoz képest eredetileg két fővel nőtt, majd Dorosz Dávid lemondása után is eggyel több főpolgármester-helyettes tevékenykedik, mint a 2014-től 2019-ig tartó időszakban. Karácsony Gergely helyettesei 200 ezer forinttal többet keresnek, mint Tarlós István egykori helyettesei.

Nagykanizsán a közgyűlés baloldali többsége – miután egyes önkormányzati vállalati vezetők azonnali hatályú elbocsátása miatt 43 millió forintos terhet róttak a városra – tanácsnoki és bizottsági elnöki pozíciókkal (és az ezzel együtt járó magasabb tiszteletdíjjal) jutalmazta meg magát. A DK-s vezetésű erzsébetvárosi önkormányzat az idei évben több mint 46 millió forintért bízta meg a Gyurcsány Ferenchez több szállal kötődő, korábban jogerősen elítélt Czeglédy Csaba ügyvédi irodáját, a szintén DK-s László Imre újbudai polgármester pedig másfél hónapig 8 millió forintért alkalmazta kabinetvezetőként párttársát, Lakos Imrét.

Mindezek tükrében kijelenthető, hogy

a Gyurcsány vezette baloldal a 2010-et megelőző időszakhoz hasonlóan továbbra is a magyar emberek és vállalkozások terheinek növelésével kívánja saját hatalmi pozícióit biztosítani,

a holdudvarához tartozókat kifizetni, valamint a válság gazdasági következményeit kompenzálni. Ebből fakadóan nem férhet kétség ahhoz, hogy az esetleges 2022-es hatalomra kerülésük esetén a balliberális erők országos szintre emelnék a jelenlegi önkormányzati megszorító politikájukat.

A baloldali vezetésű önkormányzatok megszorító intézkedéseinek teljes listáját az alábbi táblázat foglalja össze:
*Baloldali városvezetők által tervezett, de az 535/2020. (XII. 1.) Korm. rendelet által megakadályozott adóemelések **Baloldali közgyűlési többség által meghozott intézkedések

Település

Kiken spórolnak?

Milyen megszorítások vannak? (Megvalósult vagy tervezett intézkedések)

Mire költik az önkormányzat pénzét?

Budapest főváros

Egyes vállalkozások, nagyvállalatok;

Gyógyfürdők alkalmazottai;

Vállalkozások;

Kéményseprők;

Enviroduna Beruházás Előkészítő Kft.;

FKF Zrt.;

Négy kormánypárti vezetésű kerület

Újraindítási adó


10 százalékos leépítés


Iparűzési adó fele*

283 elbocsátás


9-15 elbocsátás


23 elbocsátás

Útfelújítási keretmegvonás

Fővárosi cégvezetők jelentős fizetésemelése, vezérigazgatói prémium;

Főpolgármesteri Hivatal tanácsadói létszámának növelése;

Három helyett öt, majd négy főpolgármester-helyettes 200 ezer forinttal magasabb fizetésért

I. kerület (Budavár)

Vendéglátóhelyek

Háromszorosára emelt közterület-használati díj

Egyről két főre emelték az alpolgármesterek számát

II. kerület

-

-

Egyről négy főre emelték az alpolgármesterek számát

III. kerület (Óbuda)

Óbudai lakosok, akik a fásítási program előnyeit élvezték volna;


Garázs-tulajdonosok;


Gazdasági társaságok;


Magánszemélyek;


Építkezések megrendelői

100 millió forint elvonás a Guckler Károly Környezetvédelmi Programtól


37,5 százalékos emelési terv a garázsok után fizetett adó mértékében*;
26 és 30 százalékos telekadó-emelési terv*; 10 százalékos emelési terv az építkezések során fizetett közterület-használati díjban*

Háromról öt főre növelték az alpolgármesterek számát

IV. kerület (Újpest)

Fiatal házasok

Egymillió forintos vissza nem térítendő lakáshoz jutási támogatás megvonása

Háromról négy főre emelték az alpolgármesterek számát

VI. kerület (Terézváros)

-

-

Háromról négy főre emelték az alpolgármesterek számát

VII. kerület (Erzsébetváros)

Vállalkozók
 

Építményadó megemelése*

Háromról négy főre emelték az alpolgármesterek számát;

46 millió forintos megbízás a Dr. Czeglédy és Társai Ügyvédi Irodának

VIII. kerület (Józsefváros)

900 óvónő, védőnő, önkormányzati dolgozó;

Egészségügyi dolgozók, rendőrök, tűzoltók;


Közterületi wifi-használók;


Ingatlan-tulajdonosok,

vállalkozások, telektulajdonosok

13. havi juttatás elvétele


 

Lakások elvétele



Ingyenes wifi-pontok megszüntetése


Kommunális adó, építményadó és telekadó megemelése*

-

IX. kerület (Ferencváros)

Vállalkozások, gépjármű-tulajdonosok

Építmény- és telekadó megemelése, éves parkolási engedély díjának hatszoros megemelése

-

XI. kerület (Újbuda)

Vállalkozások;


Óvónők, bölcsődei dolgozók;


Önkormányzati dolgozók;


Iskolaigazgatók;


Egyházi óvodák;


Hivatali dolgozók

Építmény- és telekadóemelés


Cafetéria 50 százalékának elvonása
Cafetéria elvonása;
Megbízási szerződés összegének felezése


70 százalékos támogatás-csökkentés;
Egy havi bérnek megfelelő jutalom elvonása

Kettőről négy főre emelték az alpolgármesterek számát;

8 millió forintos kabinetvezetői fizetés a DK-s Lakos Imrének

XIII. kerület

-

-

Kettőről három főre emelték az alpolgármesterek számát

XIV. kerület (Zugló)

-

-

Négyről öt főre emelték az alpolgármesterek számát

XVIII. kerület (Pestszentlőrinc-Pestszentimre)

Önkormányzati dolgozók és kerületi cégek alkalmazottai

A polgármester kilátásba helyezte 1700 ember elbocsátását

Háromról négy főre emelték az alpolgármesterek számát

XIX. kerület (Kispest)

Vállalkozások, ingatlan-tulajdonosok;


Piaci árusok

Telekadó és építményadó emelése


Napi helyhasználati díj 30 százalékos emelése; áruda térítési díj emelése


Építményadó további emelése*

-

Budakalász

Kisgyermeket nevelő, középosztálybeli szülők

Bölcsődei térítési díj bevezetése

-

Dunaújváros

Jogosult nyugdíjasok;


Rászoruló idősek;


Dunaújvárosi Vagyonkezelő Zrt. munkatársai

Önkormányzati támogatás megvonása


Egyszeri pénzbeli juttatás megvonása


Elbocsátások
 

-

Eger

Turisták;

Sportolók;


Gárdonyi Géza Színház

Idegenforgalmi adó megemelése


Sporttámogatások lenullázása; Színházi támogatások csökkentése 100 millió forinttal

-

Gyöngyös

Gyöngyös lakosai;


Ingatlan-tulajdonosok,
vállalkozók;


Turisták

Hatszoros áron biztosított koronavírus-teszt


Kommunális adó, építményadó és idegenforgalmi adó emelése*
 

-

Hódmezővásárhely

Önkormányzati alkalmazottak egy része, akik a karantén-időszak alatt gyermekfelvigyázás miatt otthonmaradásra kényszerültek;


Földtulajdonosok

Fizetésük negyedét segély formájában kapták;
Teljes bért azok kaptak, akik munkakörüktől eltérő feladatot is elláttak


Földadót terveztek bevezetni, majd visszavonták

Kettőről három főre nőtt az alpolgármesterek száma

Miskolc

Tömegközlekedést igénybevevők;


Fürdő- és vadaspark látogatók;


Önkormányzati dolgozók;


Önkormányzati lakások bérlői

Tömegközlekedési járatcsökkentés, viteldíjak emelése; Selyemréti Strandfürdő és vadaspark belépőjegyek megemelése


Jutalommegvonás;
Lakbér- és kaucióemelés*

-

Nagykanizsa**

Polgármesteri támogatási keret kedvezményezettjei;

Helyi adófizetők
 

Polgármesteri támogatási keret csökkentése


Elbocsátás nyolc cégnél, amely végkielégítési kötelezettséget vont maga után

A nyolcfős baloldali többség öt tagja bizottsági elnök, hárman pedig tanácsnokok, ezáltal magasabb fizetést tudnak felvenni

Ózd

A helyi sport-, civil- és egyházi élet résztvevői;


Rendőrség;


Önkormányzati képviselői keret kedvezményezettjei;


240 óvónő, kulturális ágazati dolgozó;


Polgárőrség

Sport, civil, egyházi és rendőrségi támogatások, önkormányzati képviselői keretek megvonása;
25 százalékos fizetéscsökkentés


Egyházi, civil- és sportszervezetek támogatásának újabb csökkentése;
Rendőrség, polgárőrség 1-1 millió forintos támogatásának megvonása

-

Pécs



Gyermeket nevelő szülők;



 


 


 

Fogyatékkal élő fiatalok
 

210 millió forintos elvonás a helyi óvodáktól és
bölcsődéktől


József Attila Utcai Óvoda tervezett bezárása


Fogyatékkal élő fiatalokat gondozó Kerek Világ Alapítvány támogatási összegének felére csökkentése

Kettőről három főre nőtt az alpolgármesterek száma

Salgótarján

Ipari terület-tulajdonosok;


Turisták;


Gépjármű-használók;

Vállalkozók

Ki nem használt ipari területek után fizetendő adó*;
Idegenforgalmi adó megduplázása*;
Parkolási díjak 33 százalékos emelése*;
Építményadó arányának kiterjesztése*

-

Siófok

Gyermeket nevelő szülők;


Önkormányzati dolgozók

Pillangó óvoda bezárása;
Napraforgó óvoda Fő utcai telephely bezárása


Önkormányzati dolgozók munkaidejének és fizetésének csökkentése
 

-

Szombathely

Ingatlan-tulajdonosok, vállalkozók;


Önkormányzati gazdasági társaságok;


Vas Megyei Temetkezési Kft.,
Haladás Sportkomplexum Nkft.

1000 négyzetméternél nagyobb területű ingatlanok építményadójának emelése*


Az átmeneti gazdálkodásról szóló rendelet 20 százalékkal csökkentette egyes önkormányzati gazdasági társaságok forrását, továbbá nem szólt a temetkezési Kft. és a Sportkomplexum Nkft. támogatásáról

-

Tatabánya

Polgármesteri Hivatal dolgozói;


Civil szervezetek;


Sportegyesületek;


Diákok

25 fős elbocsátás


Jelentősen csökkenő támogatások;
Diákok ingyenes buszbérletének megvonása

-

Vác

Vállalkozók;


Váci Dunakanyar Színház;


Váci lakosok;


A járvány miatt szünetelő cégek 200 munkavállalója

30-50 százalékos építményadó emelés


Közterület-használati díj megemelése


Telekadó bevezetése


Színház költségvetésének 17 millió forintos csökkentése


Megnövelték a lakosságra háruló tisztítandó terület nagyságát, a zöld zsákok árát 50-ről 180 forintra emelték;
A karbantartáshoz szükséges eszközbeszerzés a lakosság terheit növeli


Fizetés nélküli állásidő elrendelése

Kettőről három főre nőtt az alpolgármesterek száma

Az elemzés innen tölthető le ->

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Sikeres feliratkozás!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Süti beállítások