Közvélemény-kutatások
A magyar lakosság nem kér az ellenőrizetlen ukrán gabonadömpingből
#Alapítvány
Szeptember 15-én döntést hozott az Európai Bizottság, melynek értelmében nem hosszabbítja meg az ukrán gabonafélék – 2023 tavasza óta fennálló – behozatali tilalmát. A brüsszeli testület bejelentését követően Magyarország Kormánya – a hazai gazdák és fogyasztók érdekeinek védelme céljából – nemzeti hatáskörben meghosszabbította, illetve egy szélesebb termékkörre terjesztette ki a szóban forgó tilalmat. A Századvég e fejleményekre tekintettel megvizsgálta, hogy a magyarok mit gondolnak Brüsszel azon szándékáról, amely arra kötelezné Magyarországot és más uniós tagállamokat, hogy beengedjék az ellenőrizetlen minőségű, génmódosított ukrán gabonát.
Korrupt elit Brüsszelben – A többség szerint korrupció övezi az uniós bürokráciát
#Alapítvány
A magyarok 68 százaléka korruptnak tartja a brüsszeli politikai elitet, továbbá a megkérdezettek a korrupciót tekintik a legnagyobb problémának az Európai Unió brüsszeli vezetésével kapcsolatban - ez derül ki a Századvég júniusi kutatásából. A felmérés a brüsszeli elit tevékenységével összefüggő lakossági attitűdöket térképezte fel.
Brüsszeli migránskvóta – A közvélemény nemet mond a kötelező betelepítésre
#Alapítvány
Június 8-án az Európai Unió belügyminiszterei – Magyarország és Lengyelország tiltakozása mellett – jóváhagyták az Európai Unió migrációs rendszerének reformjáról szóló javaslatcsomagot, mely szerint a jövőben egy kötelező erejű uniós mechanizmus révén Brüsszel elosztaná az illegális bevándorlókat a tagországok között. Az elfogadott dokumentum értelmében azon országoknak, amelyek nem fogadják be a kötelező kvótarendszer keretében rájuk osztott migránsokat, 22 ezer euró (8 millió forint) büntetést kell fizetniük minden be nem fogadott migráns után. A döntéshozatali eljárás következő lépcsőjeként az Európai Parlament elé kerül a javaslat. A Századvég e fejleményekre tekintettel megvizsgálta a magyarok álláspontját az illegális migránsok Brüsszel által tervezett kötelező, kvóták szerinti elosztásáról.
Hirdetés
A nagy téveszme - Liberális álmok és nemzetközi realitások
John J. Mearsheimer
3 590,00 Ft
A munkát mások végzik el - Az értelmiség osztályharca és papi uralma
Helmut Schelsky
4 790,00 Ft
A kisemmizettek - avagy a tudásátadás nélkülözhetetlensége
François-Xavier Bellamy
1 990,00 Ft
A gender vége - Nemek és identitások mítoszai társadalmunkban, valamint leleplezésük
Debra Soh
2 790,00 Ft

Első helyen a Bookline 31. heti sikerlistáján:

Konjunktúraindex
2023
Szeptember
A Századvég Konjunktúrakutató Zrt. 2023. szeptemberi felmérése alapján a lakosság konjunktúraérzete enyhén kedvezőtlenebbé vált, míg a vállalkozások konjunktúraérzete javult.
2023
Augusztus
A Századvég Konjunktúrakutató Zrt. 2023. augusztusi felmérése alapján a lakosság konjunktúraérzete enyhén kedvezőbbé vált, míg a vállalkozások konjunktúraérzete romlott.
2023
Július
A Századvég Konjunktúrakutató Zrt. 2023. júliusi felmérése alapján a lakosság konjunktúraérzete romlott, míg a vállalkozások konjunktúraérzete enyhén kedvezőbbé vált.
Süti beállítások