A baloldal ellenségesen viszonyul a határon túli magyarokhoz


A baloldali pártok ellentmondásosan viszonyulnak a határon túli magyarsághoz. A marginális és távoli kisebbségek ügyét buzgón felkarolják, a nemzetpolitikára viszont nemet mondanak. Gyurcsány Ferenc és kormánya már a 2004-es kettős állampolgárságról szóló népszavazáson is a határon túliak ellen kampányolt és pártja azóta is sorozatosan támadja a szórványban élő magyarságot, mivel több esetben is kritikával illette szavazati joguk meglétét, továbbá a koronavírus elleni oltóanyagokat is elvonná tőlük. A trianoni békediktátum 101. évfordulója kapcsán érdemes megvizsgálni, hogy a baloldal miképpen viszonyul a határon túli magyarsághoz.

A Gyurcsány-szövetség számára fontosabb a politikai haszonszerzés, mint a nemzet egysége

A magyarországi baloldal pártjainak megnyilvánulásai alapján jól kirajzolódik, hogy nem rendelkeznek világos és következetes külhoniakra vonatkozó támogató politikával. A legellenségesebb viszonyulás Gyurcsány Ferencre és az általa vezetett Demokratikus Koalícióra jellemző. A volt kormányfő politikájának 2004 óta szerves része a határokon kívül rekedt magyarsággal szembeni kampánytevékenység. Figyelemre méltó, hogy Gyurcsány Ferenc korábban azzal riogatott, hogy ukrán állampolgárok jelentkeznek be tömegével Magyarország határ menti falvaiba, hogy részesülhessenek a magyar szociális ellátórendszer szolgáltatásaiból.

Az alaptalan hisztériakeltés azt a célt szolgálja Gyurcsány Ferenc részéről, hogy a közvéleményt - politikai haszon-szerzés reményében - a határon túli magyarság ellen hangolja.

A balliberális oldalon azonban megfigyelhető, hogy a Momentum sem rendelkezik karakteres, nemzeti érdekek mentén körvonalazódó határon túli politikával, ami a párt megnyilvánulásaiban rendszeresen tetten érhető. A Momentum politikusai a Felvidéken és Erdélyben is a Renew Europe tagjaiként tevékenykedő európai testvérpártjaik mellett kampányoltak az elmúlt időszakban, szemben a határon túli magyar érdekeket képviselő magyar pártokkal. Így fordulhatott elő, hogy Cseh Katalin a Renew Europe testvérpártjának elnökjelöltje mellett kampányolt a 2019-es román államfőválasztáson, illetve Donáth Anna a liberális Progresszív Szlovákia párt mellett állt ki egy 2019-es felvidéki kampányeseményen.

A nemzeti összetartozás politikája

A Nemzeti Összetartozás Napját 2010 óta minden évben június 4-én, a trianoni országcsonkítás évfordulóján ünnepli az ország. Az Országgyűlés törvény megalkotásával nyilvánította ki, hogy a határon túli magyarság tagjai is részét képezik az egységes magyar nemzetnek. Az összetartozás felette áll az államhatároknak és ennek valósága meghatározó eleme a magyarok önazonosságának. A törvényt a kormánypártok mellett a Jobbik is megszavazta, azonban a baloldal nemmel voksolt.

Gyurcsány Ferenc és a Jobbik szövetsége

Figyelemre méltó, hogy az elmúlt években közeledés jellemezte a baloldali pártok és a Jobbik politikáját, végül a Jobbik a nemzeti oldalról átevickélt a baloldali összefogásba és Gyurcsány Ferenc vezényletével egy listán indulnak a következő évi választáson.

Bár a Jobbik 2010-ben még támogatta a nemzeti összetartozás politikáját, az azóta politikai arcélét vesztett párt nemzetpolitikája is hozzásimult a baloldalhoz, feladva határon túliakra vonatkozó támogató karakterét.

Mára az exradikális erő olyannyira megváltozott, hogy nem rendelkezik semmilyen kézzelfogható üzenettel a külhoni magyarság felé. Mindemellett az is kijelenthető, hogy bár Gyurcsány Ferenc változékony habitussal kommentálja a határon túli magyarság jogait érintő kérdéseket, pártja másod- és harmadvonalbeli politikusait rendszeresség jellemzi, amely szerint – szavazatszerzés reményében – visszatérően intéznek támadást a külhoni magyarok ellen. Ennek legékesebb példája Vadai Ágnes nyilatkozata, amelyben azon határon túli kettős állampolgárok számát firtatta, akik felvették az oltást a magyar készletből, továbbá a párt másik prominens politikusa, Arató Gergely arról elmélkedett, hogy megvonná a kettős állampolgárok szavazati jogát.

Összességében megállapítható, hogy miközben a polgári kormány a trianoni sebek begyógyításán és a határokon átívelő, békés nemzetegyesítés politikáján dolgozik, addig

a baloldal az elmúlt évtizedekben nem volt képes karakteres nemzetpolitika kiépítésére, illetve képviseletére, és jól láthatóan sem a szándék, sem a szaktudás nem áll rendelkezésükre ahhoz, hogy ezen változtassanak.

A Jobbik baloldallal kötött természetellenes szövetsége pedig megkívánja, hogy Jakab Péter pártja feladja eredetileg képviselt nemzetpolitikáját, amelyet jól láthatóan már teljesített is.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Sikeres feliratkozás!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Süti beállítások