Orbán amerikai meghívása nagyon zavarja ellenfeleit


Tudatosan magyarázták félre a baloldali médiumok és politikusok Orbán Viktor tusványosi beszédét – jelentette ki lapunknak nyilatkozva Kiszelly Zoltán politológus, aki arról is beszélt, hogy Gyurcsány Ferenc miért is aktivizálta magát látványosan az elmúlt héten.

Kiszelly Zoltán igazgató, Politikai Elemzések Központja, Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány

A kormány ellenfelei mindig keresik a fogást Orbán Viktoron, ezért forgatták ki a szavait – fogalmazott Kiszelly Zoltán, a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója. A miniszterelnök nem először beszél arról, hogy Magyarország maradjon Magyarország, és nem csak nálunk, hanem a térségben élő népek sem fogadják el, hogy a kultúrájukat számukra idegen kultúrák szorítsák háttérbe azzal, hogy tartósan ideköltöznek teljesen eltérő, nem európai kultúrájú emberek. Ezt az első pillanatban is így értette, és a korábbi migrációkritikus kijelentésekhez, gondolkodáshoz is így illeszkedett a bedésznek ez a nagy vihart kavart része.


Az elemző szerint a balliberális sajtó számára a beszéd kiforgatására az adott apropót, hogy a miniszterelnök augusztus elején megy a CPAC-re, a világ legnagyobb és legbefolyásosabb konzervatív rendezvényére, ahol augusztus 4-én a texasi Dallasban megnyitóbeszédet mond.

„Talán a szavainak a kiforgatásával, botránnyá emelésével akarták megakadályozni az ő fellépését a rendezvényen, és abban bíztak, hogy az amerikai szervezők emiatt visszavonják a meghívást” – folytatta a gondolatmenetet Kiszelly Zoltán, akinek a megállapítását erősíti az a hír, amely szerint a Washington Post az elmúlt napokban azon háborgott, hogy a tusványosi beszéd ellenére Orbán műsoron marad a CPAC-en.

Az elemző úgy látja, hogy a miniszterelnök a bécsi sajtótájékoztatón mondott pontosításával egyértelművé tette, hogy a különböző, nem európai kultúrákra gondolt, ahogy Huntington a jelenleg is zajló küzdelmekről fogalmazott A civilizációk összecsapása és a világrend átalakulása című művében. Az amerikai belpolitikai küzdelem miatt indított támadást azonban Orbán Viktor a bécsi tisztázással leszerelte.


A beszéd gondolatainak a kiforgatása ugyanakkor azt a célt is szolgálta, hogy a folyamatosan lemaradásban lévő, az események után kullogó baloldal a közbeszéd irányítását megpróbálja átvenni. Gyurcsány Ferenc mindennek a „Készülünk!” kifejezéssel adott nyomatékot.

– Erre azért is szüksége van Gyurcsány Ferencnek, mert már nem egy tizenöt százalékos párt vezetője, hanem a legfrisseb felmérések szerint öt-hatszázaléknyi támogatottsága van – szögezte le a Századvég igazgatója. – A választási vereség óta nemcsak a DK, hanem a teljes baloldal támogatottsága nagyot csökkent. Ők azzal számolnak, hogy ősszel, a háborús infláció és a háború miatt elszabadult energiaárak egy elégedettlenségi hullámhoz vezetnek. Ennek, a reményeik szerint bekövetkező eseményeknek az élére szeretnének állni. Azt azonban már a kataváltozások ürügyén szervezett tüntetések során is láthattuk, hogy még az elégedetlenek sem kérnek a baloldali pártokból, kifejezetten elhatárolódtak a tiltakozásokon megjelenő baloldali politikusoktól.


Kiszelly Zoltán hangsúlyozta, hogy Gyurcsányék abban következetesek, hogy mindig magukat és a DK-t igyekeznek a baloldal vezetőjévé tenni, a készülődés hangsúlyozásával aktivitást akarnak mutatni.

– Ezzel egyébként a Jobbik-árvák begyűjtésére is kísérletet tesznek, akik Jakab Péter leváltása miatt csalódottak – folytatta a gondolatmenetet az elemző. – Azt tudjuk, hogy a Jobbik és a DK szavazói állnak legközelebb egymáshoz, így Gyurcsány Ferenc lehetőséget lát a megcsappant táborának a bővítésére, amelyre nagy szüksége van ahhoz, hogy továbbra is a baloldal legnagyobb pártja tudjon maradni. Ennek érdekében pedig országjárást, petíciót és tiltakozásokat akarnak szervezni.

Kiszelly Zoltán úgy látja, hogy a Momentum is ébredezik, ami azt mutatja, hogy a baloldalon egy DK–Momentum-cicaharc zajlik.

– A Mi Hazánk Mozgalom, amely legjobban profitál a jelenlegi helyzetből, mert nem baloldali, de ellenzéki párt – folytatta a politológus. – Egyes mérések szerint a DK-nál is erősebbek, azaz nem csupán a baloldali szervezetek között van verseny, hanem a legerősebb ellenzéki párt titulusáért is. Az viszont egyértelműen látszik, hogy a tüntetgetők nem kérnek az influencerpolitikusokból, így pedig a bukott baloldalnak nehéz lesz megszólítania az elégedetlenkedőket.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton jelentette be, hogy változik a benzinárstop alá tartozók köre, és lényegében tegnap óta csak a magántulajdonosok vehetik igénybe.

– A változások okát is részletesen elmagyarázta a miniszter, hiszen ha két hónapra leáll a Mol százhalombattai olajfinomítója, akkor nyílvánvalóan kevesebb üzemanyag áll rendelkezésre, és emiatt kellett szűkíteni a hatósági áras kört – tette hozzá az elemző. – A lakosság ellátásának biztosítása érdekében kellett szűkíteni a kedvezményesen vásárlók körét, a cégek pedig érthetően könnyebben kigazdálkodják a magasabb üzemanyagárakat, mint a lakosság.


Forrás: Magyar Hírlap

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Sikeres feliratkozás!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Süti beállítások