Orbán Viktor dallasi szavai nagy sikert arattak Amerikában


Orbán Viktor Dallasban, a CPAC-en elmondott nyitóbeszéde egyértelműen nagy sikert aratott az amerikai konzervatívok körében - állapította meg lapunknak nyilatkozva Kiszelly Zoltán politológus, aki azt is kiemelte, a miniszterelnök ellenfelei láthatóan zavarban is vannak, mert még nem találtak fogást a szavain.

Kiszelly Zoltán igazgató, Politikai Elemzések Központja, Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány

Az amerikai konzervatívok legjelentősebb rendezvényén, a CPAC-en mondhatott nyitóbeszédet, magyar idő szerint csütörtök este Orbán Viktor miniszterelnök, ami elsősorban annak az eredménynek az elismerése, hogy politikájával stabil konzervatív kormányzást valósított meg Magyarországon – emelte ki Kiszelly Zoltán, a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója. 

Az elemző hangsúlyozta: minden ellentétes híreszteléssel szemben végül a megnyitóbeszédet mondhatta a magyar miniszterelnök, egy kiemelt időpontban hangzott el a felszólalása, az amerikai közönség pedig vevő volt a gondolatokra, többször is egyetértő elismerő tapssal értékelte a szavait.

„Annyi különbség nyilván volt az utóbbi időben tőle hallhatott beszédekhez képest, hogy olyan közönséghez kellett szólnia, amelyik nem ismeri annyira Magyarországot, mert Amerikában mi egy vagyunk az európai országok közül, ezért jobban el kellett helyeznie az amerikai közönség térképén Magyarországot és saját magát„ - mutatott rá a politológus, aki szerint kifejezetten jó volt a „magányos csillagállam” hasonlat, utalva a helyiekre, hiszen Amerikában Texas a konzervatív értékek zászlóvivője, így jobban azonosulhattak vele.

„A folyamatosan képviselt értékek hangsúlyozása, mint a család, a kereszténység, a migrációs veszély, a genderideológia Dallasban is ugyanolyan elismerést kapott, mint Tusnádfürdőn, vagy a budapesti békemeneten. A politikájának a magva, például hogy az anya nő, az apa férfi, és a gyermekeket hagyják békén, ugyanolyan tapsot kapott, mint a békemeneten” - szögezte le Kiszelly.

A politológus úgy látja, a miniszterelnök ellenfelei nem találtak fogást a beszéden, ezért a liberális sajtóban az első reakciók elég visszafogottak voltak.

„Orbán Viktor nagyon ügyesen cáfolta az  ellene felhozott vádakat, kivette a szelet kritikusai vitorlájából. A New York Times például a megszokott érvelésen túl újat, kifejezetten a beszédet bíráló értékelést nem tudott hozni, csupán arra helyezte a hangsúlyt a beszédről írt cikkben, hogy Orbán vissza szeretné csinálni a világrendet. Nagy terjedelemben foglalkoznak vele, de csak általánosságban tudják támadni, konkrétan a beszéd kiforgatása nem kezdődött el. Saját magukat a régi toposzok felemlegetésével próbálják igazolni” - összegzett az elemző.


Forrás: Magyar Hírlap

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Sikeres feliratkozás!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Süti beállítások