Egyszer és mindenkorra tegyük világossá: a nemzeti konzultációk szervezése a magyar kormány egyedülálló kezdeményezése a fejlett alkotmányos jogállamok társaságában. Magyarország nemzeti kormányait az elmúlt tizenkét évben gyakran támadták azzal, hogy az országot „demokratikus deficitbe" lökik, köztük a jogállamiság egyik fontos kritériumának, a társadalmi kontrollnak a kiiktatásával. Ezzel szemben a jogállamisági kritériumoknak elvben megfelelő államok közül egyedülálló módon, saját iniciatívából konzultál polgáraival az országgyűlési választások közötti időben, és a konzultációk nyomán nem egyszer kezdeményez népszavazást, mint legutóbb a migráció vagy a genderideológia kapcsán.

A részvételi demokrácia eme intézménye által is biztosítja a törvényhozás és a kormányzás folyamatos, a törvényin túli elvi és társadalmi legitimitását, megerősítve a tényleges, tételes jogban rögzített demokratikus felhatalmazást. A nemzeti konzultáció során olyan élénk vita alakul ki, amelyben még az ellenzéki politikusok és médiumok is akarva-akaratlanul a konzultáció témájáról beszélnek és megfogalmazzák saját alternatívájukat.

Tragikomikusnak mondható, hogy miközben a Magyarországot támadó politikai klikkek, elsődlegesen egyes nyugat-európai kormányfők sohasem kérdezik meg az embereket, a politikai hatalom birtokában a társadalomra oktrojálják világmegváltó ötleteiket, amikről a választási kampány során egy szót sem ejtettek. Így erkölcsi felhatalmazásuk sincs azok megtételére, mivel nem képviselik azokat, akik a képviseletükre felhatalmazták őket.

A magyar kormány a hatalmával nem visszaél, hanem él. Nem zsarnokoskodva, hanem a választókkal együttműködve. Felelősségteljesen konzultál az egész nemzet sorsát érintő súlyos kérdésekkel kapcsolatosan azokkal, akiktől a felhatalmazását kapta és akiket ezek a döntések leginkább érintenek. Velünk.

A dollárbaloldal nyafogása és sipítozása, erőszakossággal párosult gyengesége frusztráltságából ered. Frusztráltak, hiszen külföldi megbízóik hiába öntik nekik számolatlanul a pénzt, hiába gurulnak a dollárok, a választásokon rendre alulmaradnak. Alulmaradnak, mert a választók nagyon jól tudják, hogy ezen módszereik mellett, ha övék lenne a hatalom, egy nép nem szabadnak, hanem elhagyatottnak érezhetné magát. A magyarok nem akarnak nemzeti politika helyett gyarmati elnyomatást, mert 2010 előtt látták, hogy az hova vezet.

A valódi nemzeti politika erő, amely vonzást ad, amihez ragaszkodik és ami iránt bizalommal van az őt megválasztó nép, mivel ő is bizalomteljesen fordul hozzá, konzultál, tanácskozik vele. Nem felejti, hogy felhatalmazását az őt megválasztóktól kapta. A hazánk így lesz otthonunkká és bármilyen Magyarországot ostromló vihar esetén is megmarad komfortérzetünk. Tudjuk, hogy itthon vagyunk.

Most is sötét viharfelhők gyülekeznek, elsősorban a brüsszeli bürokraták huhogása, sipítozása okán bevezetett értelmetlen szankciók miatt, amelyek romba dönthetik Európa több száz-, nem egy esetben több mint ezeréves nemzeteit és országait. Ebben a súlyos helyzetben tanácskozik újfent Magyarország Kormánya a választókkal. Vegyünk részt ebben tevékenyen, mert számít a véleményünk!

Szerző: L'Auné György elemző, Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány


Forrás: Origo