A magyar gazdaság növekedési ütemében trendforduló várható


Március hónap nemzetközi makrogazdasági eseményeit alapjaiban határozták meg az amerikai Signature Bank és a Silicon Valley Bank csődjei. A problémát elsősorban a kockázatkezelési hiányosságokban és a bankok üzleti modelljében kell keresni.

Az amerikai jegybank a pénzpiaci stabilitás megtartása érdekében már csak 25 bázispontot emelt az alapkamaton, az előrejelzések szerint további kamatemelés nem várható már. Az EKB a bankpánik ellenére a várakozásoknak megfelelően 50 bázispontot emelt márciusban az alapkamaton.

https://infogram.com/makro-monitor-2023_marcius_hu-1h7z2l8rjj0dg6o?live

A magyar gazdaság jövőre vonatkozó, rövid távú teljesítményével szembeni várakozásokat kifejező SZIGMA LEAD indikátor 2023. március havi előrejelzése szerint a rövid távú (9 hónapos) előrejelzési horizont végén a magyar gazdaság növekedésének szintje kis mértékben, de meg fogja haladni a historikus trendértéket.

A magas inflációs környezet miatt a jegybankok kénytelenek voltak kamatot emelni. A hazai jegybank októberi lépésének következtében a régióban jelenleg Magyarországon a legmagasabb az effektív kamat (egynapos (O/N) jegybaki betét: 18,0 százalék).

A magasabb kamat- és inflációs környezetben folytatódott egy trend, amely szerint a lakosság inkább az infláció feletti hozamot nyújtó prémium magyar állampapírokat részesíti előnyben a fix hozamúval szemben.

Növekedési várakozásunkat lefelé módosítottuk

https://infogram.com/makro-monitor-2023-marcius-sm_hu-1hzj4o3zgd3m34p?live

A magyar gazdaság teljesítménye 2022-ben 4,6 százalékkal nőtt, míg becslésünk szerint 2023-ban 0,6, 2024-ben pedig 3,4 százalékkal bővülhet. Előző, 2022. decemberi előrejelzésünk óta a növekedési várakozásunkat lefelé módosítottuk. Lefelé mutató kockázatnak tekinthető a visszaeső kiskereskedelmi forgalom, az EU források körüli bizonytalanságok, a magas kamatkörnyezet miatt visszaeső beruházások.

A teljes összeállítás itt érhető el: 

A Szigma-indikátorrendszerről

A SZIGMA (Századvég Index a Gazdasági Momentum Alakulásáról) a Századvég által a hazai gazdaságra fejlesztett egyidejű és előidejű indikátorrendszer.

A gazdaságpolitikai döntéshozók, illetve az elemzők számára rendkívül fontos, hogy a gazdaság mindenkori állapotáról pontos képet kapjanak, ám a statisztikai adatok sok esetben csak jelentős késéssel állnak rendelkezésre. A SZIGMA-indikátorok ezzel szemben a tárgyhót követő 30 napon belül információt szolgáltatnak a konjunktúra- és az üzleti ciklus alakulásáról, havi rendszerességgel.

Az indikátorrendszer két mutatóból áll, a SZIGMA CI-ből, ami a gazdaság jelenlegi állapotát, azaz az egyidejű változókból kinyert információkat sűríti össze, és a SZIGMA LEAD-ből, amely a várható gazdasági pályáról ad előzetes információt. A pozitív CI-index azt jelenti, hogy a gazdasági növekedés magasabb, mint a korábbi trendértéke, negatív értéke pedig azt, hogy a növekedés a historikus trendnél alacsonyabb. A SZIGMA LEAD-indikátor egy rövidtávú, 9 hónapos időszakra ad előrejelzést. Ha a SZIGMA LEAD-indikátor pozitív, abban az esetben a növekedés 9 hónap múlva (azaz háromnegyed évvel később) várhatóan magasabb lesz a trendértéknél, ha ezzel szemben negatív, a növekedés szintje a közeljövőben trend alatti lesz. 

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Sikeres feliratkozás!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Süti beállítások