– Megdöbbentő adat az Egyesült Királyságból, hogy a tinédzserek 46 százaléka nem él együtt mindkét természetes szülőjével – mutatott rá a hatgyermekes Harry Benson, az egyesült királyságbeli Házasság Alapítvány kutatási igazgatója. – Akarni kell együtt maradni, ez egy elkötelezettség, ami választás kérdése. A házasság összetartó erő, amely komoly szerepet játszik a mindennapok során. Ennek olyan hatása van a családokra, amelyet hiba lenne alábecsülni.

– Egy normális ember számára a valahova tartozás érzése a legerősebb, ez pedig még a halál után sem szűnik meg – jelentette ki Pat Fagan, az egyesült államokbeli Házasság- és Valláskutató Intézet igazgatója. – Érdemes kiemelni a férfi és a nő szerepét. Az Egyesült Államokban komoly probléma, hogy a konzervatív fiatal férfiak nehezen veszik rá magukat, hogy megkérjék a fiatal nők kezét. Éppen emiatt kiemelkedő a családokban az apák szerepe, mert a példamutatás továbbörökíthető a többi között a tudatos párválasztásban és az elköteleződésben is.

– A család a legintimebb és legkitartóbb kapcsolat – kezdte Montserrat Gas Aixendri, a Barcelonai Családtudományi Intézet igazgatója. – A kapcsolatok központi szerepet játsszanak az emberek egészségében és boldogságában, ugyanis megvédenek a nehézségekkel szemben. A felmérések megmutatják, hogy a család az értékek listájának az első helyén áll. Ez az elsődleges forrása a boldogságnak. Emellett az egyének családi hálózata, a minősége és a kiterjedtsége is befolyásolja a stabilitást. Az idősebb emberek is aktívabb és elégedettebbek, ha a családi kapcsolati hálójuk nagyobb. Arról is érdemes beszélni, hogy a szülők részéről döntően megbánás tapasztalható, ha nem támogatták eléggé gyermekeiket a családdá válás útján.

– A gazdaság a családban kezdődik – mondta Prof. Dr. Michal A. Michalski, a lengyel Adam Mickiewicz University adjunktusa, aki a lengyel kormány tanácsadójaként is tevékenykedik. – A család nem a nemzet ára, hanem a befektetése. Arisztotelész például azt mondta, hogy a család a gazdaság egysége. A termelésnek piacra van szüksége, emberekre, akik tőkét és értéket teremtenek, illetve fogyasztókká válnak. Család nélkül nem lenne gazdaság, ebbe kell befektetnünk, mert ez a legértékesebb, amire érdemes áldozni.

– Katarban a mi intézményünk foglalkozik a családokat érintő kérdésekkel, készít elő szakpolitikai kutatásokat, emellett szószólói vagyunk a döntések eredményeinek – erősítette meg Sharifa Noaman Al Emadi, a Doha International Family Institute főigazgatója. – Az elmúlt időszakban fontos intézkedések vezettünk be, teljes fizetést biztosítunk például azoknak, akik otthon maradnak és ellátják idős hozzátartozóikat. Létrehoztunk egy olyan programot is, amely minden, családokat érintő területen támogatást biztosít a különböző generációknak. Ebben együttműködnek a civil szervezetek, a döntéshozók és minden e területen dolgozó szakember.

Forrás: csalad.hu