A magyar gazdaság növekedési üteme a historikus trendérték alatt van


Májusi ülésén a jegybank Monetáris Tanácsa nem változtatott az alapkamaton (13 százalék), azonban elkezdte az irányadó kamat csökkentését. A jegybank effektív rátáját – az egynapos betéti eszköz kamatát – a jegybank 100 bázisponttal 17,0 százalékra csökkentette. A Magyar Nemzeti Bank a kamatemelési periódus októberi lezárása óta most először változtatott jelentősen a monetáris kondíciókon.

A kiskereskedelmi üzletek forgalma márciusban a nyers adatok szerint 12,6, míg a naptárhatással tisztított adatok alapján 13,1 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Ezen belül az élelmiszer és élelmiszer jellegű vegyeskereskedelem 10,3 százalékkal, míg a nem élelmiszertermék jellegű kereskedelem 9,6 százalékkal csökkent. Az üzemanyagokra vonatkozó ársapka decemberi kivezetése jelentősen, 29,3 százalékkal visszavetette az üzemanyagtöltő állomások forgalmi volumenét.

https://infogram.com/makro-monitor-2023_majus_hu-1hxr4zx8xwgoo6y?live

2023. május hónapban a magyar gazdaság aktuális állapotáról visszajelzést nyújtó SZIGMA CI indikátor a 2023. április hónapig mért értéke szerint a gazdasági növekedés ütemében trendforduló zajlik. A növekedési ütem elkezdett közelíteni a historikus trendértékhez.

A másik mutató, a SZIGMA LEAD, amely egy rövid távú, a magyar gazdaság jövőjére vonatkozó előrejelző indikátor továbbra is egy erőteljesebb gazdasági növekedést jelez, amely 2023. december – 2024. január időszakban megtorpanhat.

A magasabb kamat- és inflációs környezetben folytatódott egy trend, amely szerint a lakosság inkább az infláció feletti hozamot nyújtó prémium magyar állampapírokat részesíti előnyben a fix hozamúval szemben.

Jelentős javulás a külkereskedelemben

https://infogram.com/makro-monitor-2023-majus-sm_hu-1hxr4zx8d0w9q6y?live

2023. márciusban az export euróban számított értéke 16,0 százalékkal, míg az import euróban számított értéke 2,1 százalékkal volt nagyobb az egy évvel korábbinál. A termék-külkereskedelmi többlet így 898,6 millió eurót tett ki, amely egyenleg az egy évvel korábbinál 1 718 millió euróval jobb eredmény.

A teljes összeállítás itt érhető el: 

A Szigma-indikátorrendszerről

SZIGMA (Századvég Index a Gazdasági Momentum Alakulásáról) a Századvég által a hazai gazdaságra fejlesztett egyidejű és előidejű indikátorrendszer.

A gazdaságpolitikai döntéshozók, illetve az elemzők számára rendkívül fontos, hogy a gazdaság mindenkori állapotáról pontos képet kapjanak, ám a statisztikai adatok sok esetben csak jelentős késéssel állnak rendelkezésre. A SZIGMA-indikátorok ezzel szemben a tárgyhót követő 30 napon belül információt szolgáltatnak a konjunktúra- és az üzleti ciklus alakulásáról, havi rendszerességgel.

Az indikátorrendszer két mutatóból áll, a SZIGMA CI-ből, ami a gazdaság jelenlegi állapotát, azaz az egyidejű változókból kinyert információkat sűríti össze, és a SZIGMA LEAD-ből, amely a várható gazdasági pályáról ad előzetes információt. A pozitív CI-index azt jelenti, hogy a gazdasági növekedés magasabb, mint a korábbi trendértéke, negatív értéke pedig azt, hogy a növekedés a historikus trendnél alacsonyabb. A SZIGMA LEAD-indikátor egy rövidtávú, 9 hónapos időszakra ad előrejelzést. Ha a SZIGMA LEAD-indikátor pozitív, abban az esetben a növekedés 9 hónap múlva (azaz háromnegyed évvel később) várhatóan magasabb lesz a trendértéknél, ha ezzel szemben negatív, a növekedés szintje a közeljövőben trend alatti lesz. 

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Sikeres feliratkozás!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Süti beállítások