„Brüsszel Ukrajnának adja a magyaroknak járó pénzt”


Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég tanácsadója

– Brüsszel alig több mint az egy százalékát térítette meg a magyar határvédelmi kiadásoknak, melynek összege 2015 óta meghaladja a 650 milliárd forintot – mondta ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász. A Századvég Alapítvány tanácsadója az Origónak nyilatkozva úgy fogalmazott, ha Brüsszel a jogállami elveket és az uniós jogot tiszteletben tartva kíván eljárni, akkor folyósítania kell hazánk részére az uniós pénzeket. A szakértő hangsúlyozta, 

Magyarország a déli határkerítés megépítésének és fenntartásának finanszírozásával, valamint a határvadászok kiképzésével nemcsak saját magát, hanem az Európai Unió schengeni határainak védelme révén a kontinens valamennyi polgárát is védi az illegális bevándorlók áradatával szemben.

– Ursula von der Leyen idén februárban maga is a határvédelmi képesség megerősítésének jelentőségét hangoztatta az Európai Parlament plenáris ülésén – emlékeztetett az alkotmányjogász, hozzátéve, júniusban azonban az Európai Unió belügyminisztereinek ülésén elfogadtak egy olyan tervezetet, amely kötelezően bevezetné az uniós szintű migránskvótát.

Az úgynevezett Ukrajna Eszközről, melynek keretein belül az Európai Unió 2024 és 2027 között újabb 50 milliárd euróval segítené Ukrajnát, ifjabb Lomnici Zoltán úgy fogalmazott, az Európai Bizottság nem tudja alátámasztani, hogy egyáltalán elegendő lesz-e ez az összeg a következő évekre, vagy adott esetben később újabb eurómilliárdos igényeket támaszt a tagállamok irányába Ukrajnával összefüggésben, illetve továbbra is kérdéses, hogy az eddig folyósított és a jövőbeli támogatási összeg elköltésének ellenőrzése hogyan történik. 


Miközben a nem EU-tagállam Ukrajna eurómilliárdokat kap, hazánk továbbra sem juthat hozzá a neki jogosan járó uniós forrásokhoz

– hangsúlyozta a szakember, aki úgy látja, hogy azok, akik jelenleg a brüsszeli döntéshozói székekben ülnek, különböző okokból kifolyólag nem Európa érdekeit tartják szem előtt. 

Hozzátette, 


az Ursula von der Leyen elnök irányítása alatt működő Európai Bizottság az Unió végrehajtó szerve, amely amellett, hogy kizárólagos hatáskörével élve új uniós jogszabályjavaslatokat dolgoz ki, végrehajtja az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa által hozott döntéseket.

 – Az Európai Bizottság testületi formában működik, amely mind a biztosok, mind az elnök irányába megköveteli az együttműködés és a tájékoztatási kötelezettség teljesítését, ez azonban jól láthatóan nem érvényesül Brüsszelben, amely mostanában a morális, jogi és intézményi válságok időszakát éli, és ez jelentős körülmény mind az előtte álló feladatok, mind a saját hitelességét, mind pedig a nemzetközi versenyképességét illetően – fogalmazott ifjabb Lomnici Zoltán.

Forrás: magyarnemzet.hu

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Sikeres feliratkozás!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Süti beállítások