Keresés

Találatok

Júliusban a lakosság konjunktúraérzete romlott, míg a vállalatoké enyhén javult
#Konjunktúrakutató
A Századvég Konjunktúrakutató Zrt. 2023. júliusi felmérése alapján a lakosság konjunktúraérzete romlott, míg a vállalkozások konjunktúraérzete enyhén kedvezőbbé vált. A –100 és +100 közötti skálán értelmezett lakossági index ugyanis –19,4-ről –22,5-re csökkent, míg a vállalati mutató értéke enyhébb mértékben, –16,4-ről –16,2-re emelkedett...
Kiknek kellenek digitális készségek?
#Konjunktúrakutató
A címben feltett kérdésre a válasz röviden: (majdnem) mindenkinek. Bővebben: mindazoknak, akik szeretnék megteremteni, megőrizni vagy éppen megerősíteni munkaerőpiaci esélyeiket. A világban végbemenő technológiai fordulat, a digitalizáció és automatizáció lendületes térhódítása, a demográfiai változások, a Covid–19-pandémia, illetve az e jelenségekkel összefüggésben is egyre inkább elterjedő rugalmas és atipikus foglalkoztatási formák alapjaiban változtatják meg a munkavégzés jövőbeni formáit – s így az egyes munkakörökkel kapcsolatos munkaerőpiaci elvárásokat.
Hiába csorbulnak Belgiumban a gyermekjogok, mégis a magyarokat büntetnék
#Alapítvány
Miközben a belga kormány súlyos gyermekjogi mulasztásokkal kénytelen megküzdeni a bevándorláspárti politikájának köszönhetően, addig a Szövetségi Parlament épp Magyarország megbüntetésének nemzetközi előkészítésén fáradozik.
Zelenszkij óriási pofont kapott, az amerikaiak még sokáig akarnak háborúzni
#Alapítvány
Az ukránok a csúcs előtt túl nagy várakozásokat keltettek, ehhez képest azt látjuk, hogy nincs kivétel, Ukrajnának is eleget kell tennie a csatlakozási feltételeknek – mondta az Origónak adott interjúban Kiszelly Zoltán, a Századvég Alapítvány politikai elemzési igazgatója a vilniusi NATO-csúcsot értékelve. Kiszelly szerint, ha az ukránokkal most kivételeztek volna, akkor az összes befagyott konfliktusban álló ország, így például Moldova, Grúzia, Örményország és Koszovó azonnal jelentkezett volna, hogy kéri a haladéktalan felvételét a NATO-ba.
Szükségszerű a Nők 40 módosítása
#Alapítvány
A jogalkotó dönthet úgy, hogy csak nőnek született munkavállalók vehetik igénybe a Nők 40-et – fogalmazott lapunknak ifj. Lomnici Zoltán azzal kapcsolatban, hogy a bíróság döntése szerint egy transznemű férfi is élhet a kedvezményes nyugdíj lehetőségével. Ahogy azt lapunk megírta, az eset után a kormánypártok a Nők 40-re vonatkozó jogszabályok szigorítását tervezik, amire többféle alkotmányos lehetőség is van.
Süti beállítások