A magyar gazdasági növekedés üteme a közeljövőben elérheti a historikus trendértéket


Júliusi ülésén a jegybank Monetáris Tanácsa nem változtatott az alapkamaton (13 százalék), azonban folytatta az irányadó kamat csökkentését. A jegybank effektív rátáját – az egynapos betéti eszköz kamatát – a jegybank 100 bázisponttal 15,0 százalékra csökkentette.

A kiskereskedelmi üzletek forgalma májusban a nyers adatok szerint 12,7, míg a naptárhatással tisztított adatok alapján 12,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Ezen belül az élelmiszer és élelmiszer jellegű vegyes kereskedelem 7,3 százalékkal, míg a nem élelmiszertermék jellegű kereskedelem 10,9 százalékkal csökkent. Az üzemanyagtöltő állomások forgalmi volumene a többi főcsoportot is meghaladva 25,9 százalékkal esett vissza.

https://infogram.com/makro-monitor-2023_julius_hu-1hzj4o3djrql34p?live

2023. július hónapban a magyar gazdaság aktuális állapotáról visszajelzést nyújtó SZIGMA CI indikátor a 2023. június hónapig mért értéke szerint a gazdasági növekedés üteme javul, mivel a mutató értéke már csak kis mértékben volt negatív tartományban és egyre jobban megközelítette a nulla – vagyis a historikus trend – értéket.

A másik mutató, a SZIGMA LEAD, amely egy rövid távú, a magyar gazdaság jövőjére vonatkozó előrejelző indikátor. A mutató továbbra is kettős fordulót jelez, először egy kedvező erőteljesebb gazdasági növekedést. Másodszor pedig növekedési ütem megtorpanását és csökkenését jelzi.

A magasabb kamat- és inflációs környezetben folytatódott egy trend, amely szerint a lakosság inkább az infláció feletti hozamot nyújtó prémium magyar állampapírokat részesíti előnyben a fix hozamúval szemben.

2023 nyarán bővült a munkaerőpiac

https://infogram.com/makro-monitor-2023-julius-sm_hu-1hnp27m97g01y2g?live

2023 júniusában (háromhavi mozgóátlag) a 15­-74 éves népesség szezonálisan kiigazított aktivitási rátája 67,35 százalék volt (4 millió 926 ezer fő), ami a korábbi év azonos időszakához viszonyítva a munkaerőpiac 66 ezer fős bővülését jelenti. A vizsgált időszakban a foglalkoztatottak szezonálisan kiigazított létszáma 4 millió 732 ezer fő környékén alakult, ami a megelőző negyedév és az előző év azonos időszakához képest is növekedést jelent, 19 illetve 30 ezer fővel. A munkanélküliség korábbi hónapokban megfigyelt emelkedése megállt, számuk 193,1 ezer fő, a megelőző év azonos időszakához viszonyítva 36 ezer fős növekedést mutat

A teljes összeállítás itt érhető el: 

A Szigma-indikátorrendszerről

SZIGMA (Századvég Index a Gazdasági Momentum Alakulásáról) a Századvég által a hazai gazdaságra fejlesztett egyidejű és előidejű indikátorrendszer.

A gazdaságpolitikai döntéshozók, illetve az elemzők számára rendkívül fontos, hogy a gazdaság mindenkori állapotáról pontos képet kapjanak, ám a statisztikai adatok sok esetben csak jelentős késéssel állnak rendelkezésre. A SZIGMA-indikátorok ezzel szemben a tárgyhót követő 30 napon belül információt szolgáltatnak a konjunktúra- és az üzleti ciklus alakulásáról, havi rendszerességgel.

Az indikátorrendszer két mutatóból áll, a SZIGMA CI-ből, ami a gazdaság jelenlegi állapotát, azaz az egyidejű változókból kinyert információkat sűríti össze, és a SZIGMA LEAD-ből, amely a várható gazdasági pályáról ad előzetes információt. A pozitív CI-index azt jelenti, hogy a gazdasági növekedés magasabb, mint a korábbi trendértéke, negatív értéke pedig azt, hogy a növekedés a historikus trendnél alacsonyabb. A SZIGMA LEAD-indikátor egy rövidtávú, 9 hónapos időszakra ad előrejelzést. Ha a SZIGMA LEAD-indikátor pozitív, abban az esetben a növekedés 9 hónap múlva (azaz háromnegyed évvel később) várhatóan magasabb lesz a trendértéknél, ha ezzel szemben negatív, a növekedés szintje a közeljövőben trend alatti lesz. 

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Sikeres feliratkozás!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Süti beállítások