Keresés

Találatok

Augusztusban a lakosság konjunktúraérzete enyhén javult, míg a vállalatoké romlott
#Konjunktúrakutató
A Századvég Konjunktúrakutató Zrt. 2023. augusztusi felmérése alapján a lakosság konjunktúraérzete enyhén kedvezőbbé vált, míg a vállalkozások konjunktúraérzete romlott. A –100 és +100 közötti skálán értelmezett lakossági index ugyanis –22,5-ről –21,4-re emelkedett, míg a vállalati mutató értéke nagyobb mértékben, –16,2-ről –19,3-re csökkent. A konjunktúraindex negatív tartományban tartózkodását még mindig az orosz–ukrán háború, a továbbra is magasabb inflációs környezet és a gazdasági szankciók által okozott bizonytalanság határozták meg. A konjunktúraérzet jelentősebb javulására csak akkor nyílik lehetőség, ha a háború véget ér, az infláció tovább mérséklődik, a kamatkörnyezet is kedvezőbbé válik, továbbá az energiapiacokon tartósan alacsony árak alakulnak ki.
Kommentár: államháztartási adatok
#Konjunktúrakutató
A Pénzügyminisztérium által publikált részletes júliusi adatokból kiderült, hogy a központi alrendszer első hét hónapjának bevételei 21,3 százalékkal, a kiadások pedig 20,0 százalékkal voltak magasabbak az előző év azonos időszakához képest.
Kommentár: KSH GDP, 2023. II. negyedév
#Konjunktúrakutató
A KSH közlése szerint a magyar GDP 2023. második negyedévében a nyers adatok alapján 2,4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.
Kommentár: KSH építőipar – 2023. június
#Konjunktúrakutató
A KSH által publikált adatok alapján 2023 júniusában az előző év azonos időszakához képest a nyers adatok szerint 3,8 százalékkal, míg az előző hónaphoz képest szezonálisan és munkanaphatással kiigazított adatok alapján 1,7 százalékkal csökkent az építőipar teljesítménye.
A képmutatás fellegvárává vált Brüsszel
#Alapítvány
Dacára az átláthatóságra oly sokat adó bürokraták ígéreteinek, az európai intézményeket átszövő korrupciót nem tudják – és a jelek szerint nem is akarják – kiirtani.
Süti beállítások